Kako izbeći probleme u izradi fontane?

Pre nekoliko dana dobio sam poziv da vidim nešto što je trebalo da se zove "fontana" i da pokušam da učinim nešto da se ispravi nešto što je možda i nemoguće. Počnimo redom. Naravno, sačekao me je nezadovoljan vlasnik "fontane" i odmah mi je izneo nedostatke koji su se ukazali nakon kratkog perioda rada "fontane".

  • jezero fontane nema ugrađen svlinik što je kod ovog modela fontane obavezno da bi se nečistoća koja se skuplja mogla detaljno očistiti,
  • zamena pumpe je otežana jer je naponski kabal uzidan u beton i sada je potrebno pronaći drugi put za provlačenje kabla do razvodne naponske kutije,
  • ne postoji merač nivoa vode koji bi uključio automatsko dopunjavanje jezera vodom da kod velikih isparenja ne dođe do presušivanja jezera i potpunog kvara pumpe,
  • osvetljenje i instalacija su povučeni preko kamenja bez instalacione opreme,
  • upotrebljena je neadekvatna instalacija (cevi) za protok vode,
  • izgled same fontane i odabir kamena nije tema već je to stvar ukusa.
Sve gore nabrojano uticalo je da pumpa ima vrlo kratak vek rada uz veoma otežano servisiranje konstrukcije.
Zaključak za sve Vas koji se odlučujete za ovakve radove u dvorištu morate znati da se kod ovakvih radova traži poznavanje više tehnologija i zanata i nije sve samo na mešanju betona i zidanju kamena.
Morate insistirati na tome da sve oko vode i napona mora biti automatizovano, to donekle povećava cenu ali je neophodno kod pravilnog funkcionisanja ovakve konstrukcije.
Sve instalacije koje su ugrađene u kamen i beton moraju biti ubačene u creva i da garantuju prohodnost kod svih zamena. Posebno vodite računa da održavanje fontane, pre svega čišćenje, mora biti olakšano ugradnjom slivnika koji mora biti dostupan za lako otvaranje i zatvaranje.
Pored svih ovih mojih napomena uvek se možete javiti meni za dodatna pitanja na koja ćete dobiti adekvatne odgovore. Moj broj telefona je kao što već znate 065 549 6388 i mail adresa office@fontana.in.rs .

Autor fontana - Zlatko Jorgić

Коментари

Популарни постови са овог блога

Izbor najlepših fontana izrađenih u 2016 godini

Fontane za dvorište i održavanje za lep izgled i dug vek

Izrada fontana za dvorište po meri Vašeg budžeta