Fontane za dvorište i održavanje za lep izgled i dug vek

 

         


Fontane za dvorište pripadaju funkcionalnim ukrasima prostora i kod izbora modela potrebno je sagledati veći broj parametara da bi izbegli greške koje se tek kasnije mogu uočiti. Vaš je izbor hoćete li fontanu naručiti kao gotovu, već završenu skulpturu, koju je potrebno samo postaviti za rad ili naručujete izradu fontane koja će se obavljati u Vašem prostoru. U oba slučaja potrebno je proveriti način izrade svih instalacija na fontani. To se pre svega odnosi na energetski kabal za pumpu fontane i energetske kablove za LED osvetljenje ukoliko ono postoji. Instalacija mora biti tako urađena da je zamenjivost u toku servisiranja jednostavna toliko da to možete i sami uraditi sa prosečnim znanjem o energetskim instalacijama i jednostavnim alatom. U praksi sam se susretao, doduše retko, sa uzidanim kablovima koje je jednostavno nemoguće izvući bez narušavanja izgleda fontane. Kvalitet materijala od kojeg je fontana izrađena je takođe bitan segment koji utiče na održavanje fontane i na njen radni vek i na ovo pitanje svakako treba obratiti pažnju kod naručivanja radova ili kupovine izrađene fontane.

                Fontana bi trebala imati mogućnost za jednostavno izbacivanje vode iz bazena. Kod jezera i potoka mora postojati na najnižem mestu gde se i pumpa nalazi poseban slivnik koji omogućuje da voda otekne kod čišćenja bazena ili pražnjenja pred zimu. Kod skulpturnih (modernih) fontana gde su bazeni (rezervoari) manje zapremine do 50 litara vode, otvor za slivanje vode nije neophodan, već to možete uraditi i ručno ili malom priručnom pumpom.

                Održavanje fontane za dvorište podrazumeva i brigu o vodi koja bi trebala biti bistra i čista. Preporuka je da se koriste algicidi, ali isključivo proizvodi koji se koriste i za akvarijume u kojima žive i ribice. Zašto je to veoma bitno? Vaša fontana u dvorištu biće pojilište za ptice, pčele ili Vašeg kućnog ljubimca i ne bi se trebalo desiti da zbog upotrebe pogrešnog proizvoda za čišćenje vode ona postane kontaminirana za živa bića. Svaki proizvod za čišćenje algi ima na deklaraciji podatak o količini koja se dodaje u određenu zapreminu vode. Kada je kamenac u pitanju tu ćete se malo morati potruditi oko same pumpe u zavisnosti od tvrdoće vode. Proverite pumpu nakon mesec dana rada da li se oko nje nakupio kamenac, ukoliko je to već vidljivo golim okom potrebno je čišćenje pumpe. Pripremite plastičnu posudu u kojoj može biti potopljena pumpa koju ćete osloboditi od creva za odvod vode tako da je lako možete rasklopiti, ubaciti u pripremljenu plastičnu posudu i poprskati sredstvom za skidanje kamenca. Ovu radnju ponovite više puta i na kraju četkom odstranite kamenac sa delova pumpe koji je ostao nakon tretiranja tečnošću. Kada ste pumpu očistili od kamenca isperite je vodom, sklopite i vratite nazad. Ovakvim tretiranjem pumpe fontane Vi ćete joj produžiti radni vek znatno nego što je predviđeno garantnim rokom koji je u proseku 2 godine.

               


Poseban segment održavanje fontane za dvorište je priprema za zimu. Da bi vaša fontana dugo trajala i krasila Vaše dvorište potrebno je da je kvalitetno pripremite za zimu. Prvo i osnovno potrebno je da iz svih njenih delova potpuno ispraznite vodu i potpuno je očistite od svih nečistoća, uključujući i pumpu fontane. Kod niskih temperatura voda koja ostane u fontani postaje led, širi se i u tom postupku dolazi do pucanja delova fontane gde nastaju fatalna oštećenja. Ukoliko postoji mogućnost fontanu je potrebno prekriti namenski izrađenom ciradom koja će je štiti u toku zime sa najbitnijom namenom da ne dozvoli prikupljanje vode u delovima fontane gde je to moguće.

                Na kraju, ipak najbitniji detalj kod održavanja fontane je kvalitetan kontakt sa firmom ili pojedincem koji je izradio fontanu. Pored navedenih bitnih detalja za održavanje uvek može da iskrsne pitanje na koje nemate odgovor i obaveza je autora fontane da uvek bude tu kada je potreban savet i pomoć da se problem reši da bi fontana pravilno funkcionisala i što duže trajala.

                Nadam se da Vam je ovo kratko uputstvo vredelo kako kod održavanja tako i kod odabira fontane koja bi dugo trebala da žubori u Vašem dvorištu ili poslovnom prostoru, da izgleda lepo uz jednostavno i redovno održavanje.

                Atelje za izradu fontana Bistrica i autor Zlatko Jorgić uvek su na raspolaganju za sva pitanja u vezi održavanja fontane i ovo će uputstvo vremenom biti i bogatije jer će sadržati i odgovore na vaša pitanja koja ovog puta možda nismo obradili.

 

                Uživajte u prirodi i u žuboru Vaše fontane!

 

Autor fontana – Zlatko Jorgić

               

Коментари

Популарни постови са овог блога

Izbor najlepših fontana izrađenih u 2016 godini

Izrada fontana za dvorište po meri Vašeg budžeta